UYGUN FİYATLI İNTERNET SİTESİ KUR

Domain Otoritesi Nedir?

Bu yazımızda size etki alanı otoritesi olarak ta bilinen domain otoritesi kavramının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını aktaracağız. Domain Otoritesi (DA) ne işe yarar ve nasıl arttırılır?

Alan Adı Otoritesi (DA) Nedir?

Domain otoritesi (DA) kavramı ilk önce  Moz tarafından ortaya atılan bir kavramdır. Moz 2004 yılında dünyadaki sayılı SEO uzmanları tarafından kurulan bir paylaşım sitesiydi. Daha sonraları SEO danışmanlığı vermeye başlayan SEOMOZ  geliştirdiği SEO araçları ile dünya çapında SEO uzmanları tarafından en çok tercih edilen bir şirket haline gelmiştir.

Moz domain otoritesi yani alan adı otoritesi (DA) ve Sayfa Otoritesi (PA) kavramlarını buldu. Bu kavramlar Moz’a göre Domain Otoritesi (DA) Google’ın web sitelerini nasıl sıraladığını belirlemeye yardımcı oluyordu.

Domain Otoritesi Tam Olarak Nasıl Çalışır

SEO ile ilgileniyorsanız muhakkak DA ve PA olarak bahsedilen belki de anlamlandıramadığınız bazı kelimeler görmüşsünüzdür.  Domain authority kısaca DA (Etki Alanı Otoritesi) ve Page Authority kısaca PA (Sayfa Otoritesi) anlamına gelmektedir.

Domain otoritesi bir alan adının etki alanı otoritesidir. 1’den 100’e kadar bir değer alır. Yeni açılan ve daha önce hiç geri bağlantısı (backlinki) bulunmayan web sitelerin genellikle domain otoritesi (DA) Sıfırdır.

Domain Otoritesini Neden Arttırmalısınız?

Domain otoritesi kısaca bir web sayfasının hedeflediği anahtar kelimelerde üst sıralara kolay ya da zor çıkabileceğini belirlemeye yardımcı olacak önemli bir özelliktir. Örnek olarak web sitenizi “Tel Örgü” kelimesinde sıralamak istiyorsunuz. SEO çalışması yapılmadan önce rakiplerinizin incelenmesi gerekir.

5 tane büyük rakibiniz olduğunu düşünelim. Sırasıyla Web Sitelerin Domain otoriteleri 50, 40, 35, 22, 15 olsun ve Sizin Domain otoriteniz henüz 5 olsun. Tel örgü anahtar kelimesinde ilk sıraya çıkmanız için Domain otoritenizi en az rakipleriniz kadar hatta daha fazlası arttırmanız gerekebilir ve iyi bir içerik planı da yapmanız gerekecektir. 

Rakiplerinizi Google Arama Motoru sıralamasındada geçmek için Domain otoritenizi onlara göre arttırmanız tavsiye edilir. Ama tabi Domain otoritesi arttırmak için dikkat edilmesi gerekenler vardır.

Domain Otoritesi Nasıl Arttırılır?

  • Domain otoritenizi 5’ten 30’a çıkarmak kolay olacaktır. 7-10 arası otoriter haber ya da blog sitelerinden tanıtım yazısı alarak domain otoritenizi 30’la kadar çıkarabilirsiniz. Ama bu tanıtım yazılarını ve backlinkleri alırken dikkat etmeniz gerekenler vardır. 
  • Backlink alacağınız web sitelerin DA ve PA değerlerinin yüksek olması gerekir. Tanıtım yazılarının her site için özgün bir şekilde hazırlanması ve kaliteli bir içeriğe sahip olması gerekir. 
  • Birde backlink alınacak sitelerin aylık trafiği 5K ve üzeri olursa çok daha iyi olacaktır.
  • Domain otoritenizi 5’ten 30’a çıkarmak basit olabilir ancak 30’dan 50’ye çıkarmak daha zor ve 50’den 70’e çıkarmak çok daha zor olacaktır.
  • Domain otoritesini etkileyen en önemli unsur başka web sitelerinden aldığınız bağlantıların kalitesidir. Düşük alan adı otoritesine sahip sitelerden alınan bir çok geri bağlantı ve hatta spam sitelerden alınan geri bağlantıların sizin domain otoritenize zarar verebileceğini unutmayın. Bunun için backlinklerini dönemsel olarak kontrol etmeli ve zararlı bağlantıları Google’a bildirerek reddet gitsin. 
  • İyi Bir İçerik pazarlaması yapın ve web sitenize düzenli aralıklarla özgün içerik ekleyin. Site içi SEO optimizasyonları nekadar dolaylı olarak Domain Otoritenize etki etmese de yan anahtar kelimelerde de sıralamaya girmeniz esas hedef anahtar kelimenize daha üst sıralara çıkmanıza dolaylı olarak yardımcı olur.