UYGUN FİYATLI İNTERNET SİTESİ KUR

Backlink Nedir?

Backlink nedir? Backlink türleri ve backlink alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Backlink hakkında en önemli ip uçlarını bu yazımızda keşfedin!

Backlink Nedir?

Backlink  başka bir web siteden başka bir web siteye giden bağlantılardır. Birçok web site sahibi kaliteli backlinkler alarak arama motorlarında üst sıralara çıkmanın peşinde diyebiliriz. Bu yazımızda backlink nedir, backlink türleri nelerdir ve backlink alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir onları anlatacağız.

Backlink Ne Anlama Geliyor?

İngilizce bir kelime olan backlink Türkçe’de “geri bağlantı” demektir. Ancak herkes backlink olarak kullandığı için geri bağlantı olarak kullanımı yok denecek kadar azdır. Backlinkler başka bir alan adına tanımlı bir web sayfasında başka bir alan adına tanımlı web sayfasına bağlanan linklerdir. Örnek olarak xyz.com sitesinden yxx.com sitesine bir bağlantı oluşturulduğunda bu bağlantıya backlink denilmektedir. 

Backlink Örneği

<a href=”https://xyz.com”>Anahtar Kelime</a>  
backlinkler bu şekildedir. Backlink konusunda en önemli kısım ise backlinkin türüdür. Backlink türleri genel olarak 2’ye ayrılır “dofollow” ve “nofollow” olarak. Bu kısım gerçekten de çok önemli. 


Backlink Türleri Nelerdir?

“nofollow” Backlinkler:

 nofollow backlink türleri Google’a ben bu bağlantıya güvenmiyorum ve takip etme anlamında kullanılır. Google örümcekleri de bağlantıyı takip etmez ve bu bağlantı değersiz bir bağlantı olarak kabul edilir. Değersiz bir bağlantı olması karşı siteye zarar vermez tabi ama bir fayda da sağlamaz.
Eğer web sitelerdinden şu şekilde
<a href=”https://xyz.com” rel=”nofollow”>Anahtar Kelime</a>  backlinkler alıyorsanız bu linkler sizin Google sıralamasına etki etmeyecektir.

“dofollow” backlink Türleri:

Kaliteli ve etkili backlinkler almak istiyorsanız backlinkleriniz “dofollow” olması gerekir
<a href=”https://xyz.com” rel=”dofollow”>Anahtar Kelime</a>  backlinkler alıyorsanız bu linkler sizin Google sıralamasına etki etmeyecektir. 
rel=”dofollow” ile belirtilmesine gerek yoktur. Aşağıdaki backlink te dofollow bir backlinktir.
<a href=”https://xyz.com”>Anahtar Kelime</a> 

2019’da Gelen Yeni Backlink Türleri

Diğer backlink türleri de rel=”ugc” ve rel=”sponsored” özllikleridir. Bu backlink türleri de nofollow backlinkler ile aynı değere sahiptir esasında. Google 2019 yılında web sitelerindeki link çıkışlarını daha iyi bir şekilde kategorize etmek için bu iki yeni özelliği tanıttı.

rel=”ugc” bu özellik linkin bir yorum alanından geldiğini belirtmektedir.

rel=”sponsored” bu özellik linkin reklamlı yani sponsorlu bir içerikten geldiğini bildirmektedir. Ama 2 özelikte rel=”nofollow” özelliği ile aynı etkiye sahiptir.

 
Backlink Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Alacağınız backlink kesinlikle dofollow olması gerekir. rel=”ugc/sponsored/nofollow” özelliğindeki backlinkler size SEO'da sıralama açısından ve domain otoritesi dolaylı bir fayda sağlamayacaktır.
  • Backlinleri domain otoritesi yüksek sitelerden almaya özen gösteriniz. Backlink alırken önemli amaçlarından biri de web sitenizin alan adı otoritesini yükseltmektir.
  • Eğer bir tanıtım yazısı ile backlink alıyorsanız mutlaka tanıtım yazınızın kaliteli, özgün ve okunmaya değer olduğundan emin olunuz. Okunmaya değer ilgi çekici tanıtım yazıları hazırlamak elbette bir süreç alır fakat etkisi çok daha fazla olacaktır. 
  • Backlink alacağınız sitenin özellikle sizin sektörünüzle ya da hedef kitlenizle alakalı olduğundan emin olunuz. Bir çok alanda içerik üreten haber siteleri ve blog sitelerinden de tanıtım yazısı ile backlink alabilirsiniz.
  • Spam ya da düşük domain otoritesine sahip sitelerden alınacak çok fazla backlink web sitenizin Google tarafından cezalandırılmasına neden olabilir.