UYGUN FİYATLI İNTERNET SİTESİ KUR

Web Site Hız Testi Nasıl Yapılır?

PageSpeed Insights ile web site hızı nasıl analiz edilir ve web site hızı nasıl hesaplanır. Google Pagespeed uygulaması üzerinden web sitenizin hızını analiz etmeyi öğrenin

Web Sİte Hızı Nedir?

Web site hızı web sitenizi ziyaret eden gerçek kullanıcıları web siteyi nekadar sürede yüklediğini anlamak için çeşitli profesyonel hız testi araçları ile ölçülen bir web site performansıdır

Web Site Hızı Neden Önemlidir?

Web siteniz ne kadar hızlı yüklenirse kullanıcılarınız web sitenizde daha iyi bir deneyim yaşayacak ve sitenizde vakit geçirmek zevkli olacaktır. Düşük bir hıza sahip web sitelerinde kullanıcılar için bir sorun olacaktır. 

Sayfanın geç yüklenmesi ve geç açılması kullanıcının siteyi terk etmesine ve dolayısıyla potansiyel müşterilerinizi kaybetmenize yol açacaktır

Hızlı bir web siteye sahip olmak hem arama Motorlarında daha üst sırada yer almak için hem de dijital pazarlama faaliyetlerinin başarılı olması için çok önemlidir.


Web Site Hızı Nasıl Ölçülür?

Web Site Hız Testi Nasıl yapılır?

Web sitenizin hızlı açılması sadece SEO hedefleriniz için önemli bir kriter değil. tüm satış ve pazarlama stratejileri için büyük bir öneme sahiptir. Web sitenizin hızını test etmek için hız testi araçlarını kullanmalısınız. Dünya da en yaygın ve pratik olarak kullanılan Google Pagespeed üzerinde web sitenizin hızını hemen ölçebilirsiniz.

Google Pagespeed İle Web Site Hız Testi

Google Pagespeed sayfasına gittikten sonra sitenizin adresini ya da test etmek istediğiniz sayfanın URL’sini girin ve Analiz Et butonuna basınız. Google Pagespeed aracı sitenizin hızını hem mobil hem de masaüstü cihazlarda analiz ederken size site hızınızı düşüren birçok sorunu da bildirecektir.

Google Pagespeed hem gerçek kullanıcı deneyimlerini kullanarak hem de lighthouse metriklerini analiz ederek web site hızınızı tespit eder. Eğer yeni açılan ya da trafiği düşük bir web siteniz varsa gerçek kullanıcı verileri bulunmayacaktır. 

Gerçek kullanıcı hız testi : Google Chrome web tarayıcısı kullanarak sitenizi ziyaret eden kullanıcıların size hız deneyimlerini sunar. 
Lighthouse ise Google tarafından geliştirilen belirli metriklerle çalışan açık kaynaklı bir yazılımdır.

Google PageSpeed Nasıl Çalışır?

Google Pagespeed lighthouse metriklerini kullanır ve çıkan sonuçlara göre sitenizin mobil, tablet ve masaüstü cihazlardaki ortalama açılış hızlarını size belirterek düzeltilmesi gereken sorunları listeler. 


Örnek olarak PageSpeed Aracını kullandığınızı size şunları bildirebilir.

  • Gereksiz CSS’i kaldırın
  • Resim dosyalarını kaldırın
  • Javascript'i küçültün
  • Aşırı büyük DOM düğümü
  • Ekran dışı görüntüleri azaltın
  • Sunucu yanıt sürelerini hızlandırın vb.

Web Site Hızınızı Etkileyen Metrikler Nelerdir?

  • First Contentful Paint (İlk İçerikli Boya):  Kullanıcı web sayfasına girdikten sonra ilk DOM içeriği parçasını oluşturmasının ne kadar sürdüğünü ölçer.
  • First Meaningful Paint (İlk Anlamlı Boya): Bu metrik Lighthouse 6.0’da kaldırılmıştır. Onun yerine Largest Contentful Paint (En Büyük İçerikli Boya) metriği kullanılmaktadır.
  • Speed Index (Hız Endeksi): Sayfa yüklendiği zaman içeriğin görsel olarak ne kadar hızlı yüklendiğini ölçen bir metriktir.
  • First CPU Idle : Bu metrik Lighthouse 6.0’da kaldırılmıştır. Bunun yerine artık Total Blocking Time (Toplam Engelleme Süresi) metriği kullanılmaktadır.
  • Time to Interactive (Etkileşim Zamanı):TTI bir sayfanın tamamen etkileşime uygun hale gelmesi için geçen süreyi ölçer.
  • Max Potential First Input Delay / FID (Maksimum Potansiyel İlk Giriş Gecikmesi) : 
  • Total Blocking Time (Toplam Engelleme Süresi) : Bazen web sayfalarına girdiğinizde bir butona tıklarken sayfaya başka bir öğe yüklenir ve yanlış yere tıklarsınız. Bu durum sizin mouse ya da el ile tıklamanızı engelleyen bir durumdur. Bu metrikte site yüklenirken bu duruma neden olabilecek süreleri ölçer.
  • Largest Contentful Paint (En Büyük İçerikli Boya) : Görüntü alanında en büyük içerik öğesinin ne zaman yüklendiğini ölçer.

Web Sİte Hız Puanı Neye Göre Belirlenir

  • Google Pagespeed üzerinden sitenizin hızını analiz ettiğinizde Lighthouse yukarıdaki metrikleri hesaplayarak sitenize  0 ila 100 arasında bir hız puanı verir. 
  • Mobil ve Masaüstü cihazlar için ayrı ayrı puanlandırma yapan lighthouse metrikleri masaüstü ve mobil cihazlara göre gerçek verileri kullandığı için hızlar her cihaz için farklı çıkacaktır. Genellikle mobil hızlar masaüstü hızlarına göre düşük çıkmaktadır.
  • Bazen web siteniz çok hızlı olmasına rağmen siz kendi bilgisayarınızdan web sitenize eriştiğinizde çok yavaş yüklendiğini fark edebilirsiniz. Bu durum sizin internet alt yapınızdan da kaynaklanabilir. 

Web Sİte Hız Puanlandırması Nasıldır?

  • 0 - 49 (kırmızı): Zayıf ve çok fazla iyileştirme yapılması gerekiyor anlamına gelmektedir.
  • 50 - 89 (turuncu): İyileştirme Gerekiyor anlamına gelir.
  • 90 ila 100 (yeşil): İyi. Hızlı bir siteye sahipsiniz iyileştirme yapmanıza gerek yoktur anlamına gelmektedir.